1.0 Prinsip Kebersihan Makanan

March 3, 2010 cahyamasturah

– Sanitasi makanan: pengawalan kebersihan dan keselamatan dengan mengamalkan prinsip kebersihan semasa penyediaan dan penyimpanan makanan supaya pencemaran makanan tidak berlaku.
– Prinsip kebersihan makanan: meliputi menyedia, memasak, dan menyaji makanan serta menyimpan bahan masakan dan makanan yang telah dimasak serta kebersihan diri.

Akronim untuk prinsip kebersihan makanan:

Saya – -Sedia Makanan
Mahu- -Masak Makanan
Siti Belajar – -Simpan Bahan makanan
Sungguh Mantap – – Simpan makanan Masak
Supaya – -Saji makanan
Kejayaan Dicapai- -Kebersihan Diri

Entry Filed under: Sanitasi Makanan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

March 2010
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: