Definisi sanitasi makanan

February 22, 2010 cahyamasturah

DEFINISI SANITASI:
1) Sanitasi adalah usaha pencegahan penyakit dengan cara menghilangkan atau menghapuskan faktor-faktor lingkungan yang berkaitan dengan rantai perpindahan penyakit tersebut.
Berkaitan dengan makanan, sanitasi didefinisikan sebagai penerapan atau pemeliharaan keadaan yang mampu mencegah terjadinya pencemaran (kontaminasi) makanan atau terjadinya penyakit yang disebabkan oleh makanan (foodborne illness atau foodborne disease).

2) Sistem kawalan kebersihan awam, termasuk bekalan air bersih, pembuangan sampah dan pembuangan najis – Kamus Dewan Edisi Empat

DEFINISI MAKANAN:
apa sahaja yg boleh dimakan (spt nasi, roti, dll), rezeki: segala ~ spt sayur-sayuran dan ikan semuanya murah;~ berzat makanan yg mempunyai zat (vitamin, protein, dll); ~ ringan makanan yg tidak begitu mengenyangkan (spt keropok, kacang, dll) yg dimakan sambil-sambilan; ~ ruji makanan utama sehari-hari (spt beras bagi penduduk Asia); ~ segera makanan yg ringkas dan dapat disediakan dgn cepat;
OLEH: Kamus Dewan Edisi Tiga

About these ads

Entry Filed under: Sanitasi Makanan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

February 2010
M T W T F S S
    Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: